Home | Verloren kat gevonden? Wat te doen..
Kat verloren gevonden

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

⏱ Leestijd: 3 minuten

Het is normaal dat u wilt helpen als u een verloren kat vindt. Maar hoe kunt u helpen en hoe weet u of het een verwilderde kat is of iemands huisdier? Het kiezen van de juiste stappen in dit scenario is de sleutel, omdat je niet wilt dat een verdwaalde of verdwaalde kat verwilderd is.

Je wilt ook geen verwilderde kat in huis nemen of naar een opvangcentrum, aangezien het onwaarschijnlijk is dat een kat die niet gesocialiseerd was als kitten, zich ooit zal aanpassen aan het leven met mensen.

Het is dan belangrijk dat u bepaalt waarmee u werkt, zodat u uw beste actieplan kunt bedenken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

Verwilderde kat, zwerfkat of verloren kat?

Je eerste taak zal zijn om erachter te komen of de kat die je hebt gevonden een verdwaalde of verloren kat is of dat het een wilde kat is. Een verwilderde kat is een huiskat die geen menselijke verzorger heeft.

Wilde katten hebben geen of weinig contact met mensen gehad, en hoewel het verleidelijk kan zijn om er een te ‘redden’, zijn ze voldoende in staat om alleen te overleven. Een zwerfkat is een huiskat die wel een verzorger heeft gehad, maar het huis heeft verlaten of is kwijtgeraakt.

Zwerfdieren hebben eerder menselijk contact gehad, maar naarmate dat contact afneemt, kunnen ze verwilderd worden. Zwerfdieren hebben echter over het algemeen wat meer vertrouwen in mensen, en de meesten kunnen weer leren vertrouwen.

Een verdwaalde kat is een huisdier dat ontsnapt is. Meestal zullen de eigenaren van een verloren kat actief op de uitkijk staan, dus het kan zijn dat er borden worden geplaatst. U kunt ook een halsband en een label op de kat zien, maar het ontbreken van een halsband betekent niet dat de kat niet verloren is.

Tekenen dat een kat verwilderd is

 • De kat zal je niet naderen en wegrennen en/of zich verstoppen wanneer je ernaartoe beweegt.
 • De kat vermijdt oogcontact met u.
 • De kat miauwt niet of maakt geen geluiden naar u toe.
 • De kat ziet er schoon uit. (Verwilderde katten “zien” er niet vaak dakloos uit, omdat ze, in tegenstelling tot zwerfkatten en verdwaalde katten, goed voor zichzelf kunnen zorgen.)

Als je een kat vindt waarvan je denkt dat hij verwilderd is, is het waarschijnlijk de moeite waard om contact op te nemen met je plaatselijke kattenasiel.

Een verwilderd kitten gevonden? Als ze jong genoeg zijn, kunnen wilde kittens worden gesocialiseerd en in geweldige huisdieren worden veranderd, dus het is de moeite waard om het kitten in huis te nemen en het te houden of naar een opvangcentrum te brengen voor verzorging en adoptie.

Wat te doen als je een verdwaalde of verloren kat hebt gevonden? In tegenstelling tot wilde katten, kunnen en moeten zwerfkatten en verdwaalde katten worden gered. Dit is wat u moet doen.

Stap 1: Breng de kat ergens veilig.

Pak wat kattenveilig voedsel en kijk of de kat gemakkelijk naar je toe zal komen. Als dit het geval is, pakt u het voorzichtig op en brengt u het naar binnen.

Verdwaalde en verdwaalde katten moeten gescheiden worden gehouden van andere huisdieren die je hebt, dus plaats ze ergens zoals een badkamer of logeerkamer waar ze geen contact hebben met andere dieren.

Doe er wat eten en vers water in en vul een lege aluminium bakvorm met strooisel. Als je de kat in de val wilt laten lopen, doe dan wat voer in een reismand en houd hem goed in de gaten.

Stap 2: Controleer of er een vermiste kat in uw buurt is.

Bel de plaatselijke dierenverzorging en -controle, en kijk op websites zoals Facebook om te zien of er een verloren kat is gemeld in uw omgeving.

Als dat zo is, kunt u de kat misschien vrij gemakkelijk herenigen met zijn verzorger. Breng de kat anders naar een opvangcentrum of dierenarts om hem te laten scannen op een microchip. De informatie op microchips wordt opgeslagen in nationale databases met contactgegevens van eigenaren.

Stap 3: Plaats een advertentie ‘gevonden kat’.

U kunt nog steeds te maken hebben met een verloren kat, zelfs als de bovenstaande inspanningen tot nu toe nutteloos zijn. Dezelfde websites waarop u kunt zoeken of een kat als vermist is opgegeven, stellen u ook in staat om te melden wanneer u er een heeft gevonden.

Plaats een advertentie met ‘gevonden kat’ op zoveel mogelijk relevante sites, inclusief lokale communitypagina’s op sociale media. Als u de kat gedurende deze tijd niet in uw huis kunt houden, breng hem dan naar de dierenarts of asiel.

Vraag hoe lang de kat daar mag blijven voordat hij opgehaald moet worden en check regelmatig voor updates.

Stap 4: Zoek indien nodig een nieuw huis voor de kat.

Als je alle stappen hebt gevolgd en geen geluk hebt gehad om de kat te herenigen met zijn verzorger, dan heeft hij waarschijnlijk een nieuw huis nodig.

Je kunt de kat zelf adopteren, of je kunt rondbellen naar reddingsdiensten in de buurt en kijken of iemand hem kan opvangen. Pas op voor het gebruik van sociale sites om een thuis voor de kat te vinden – het is altijd beter om die taak over te laten aan een opvangcentrum.

Beslissen of je de kat moet houden als je alle andere opties hebt uitgeput, is natuurlijk persoonlijk en hangt af van je situatie, maar het is altijd het overwegen waard. Als je een band met de kat hebt gehad, katten in huis mag hebben en het verlangen hebt, dan is het misschien zo bedoeld.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid. Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn...

15 dingen die katten haten

15 dingen die katten haten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn. Hier bij kattenhart hebben we de top 15...

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist. Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!