Home | Waarom staart mijn kat naar muren?

Waarom staart mijn kat naar muren?

⏱ Leestijd: 3 minuten

Katten kunnen eigenaardige gewoonten hebben: ze kunnen dingen omver gooien; ze dutten in strakke, schijnbaar ongemakkelijke posities; ze zullen soms wezenloos naar muren staren.

Wat vindt jouw kat precies zo fascinerend aan een blinde muur?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

Waarom staren katten naar muren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat plotseling verliefd is op uw verfkleurkeuze. Sommige mensen maken grapjes (of denken zelfs serieus) dat hun kat naar een geest of een andere bovennatuurlijke entiteit kijkt.

Er is echter waarschijnlijk een meer logische, natuurlijke reden voor. De meeste redenen waarom uw kat naar uw muren staart, hebben te maken met het feit dat katten van nature nieuwsgierig zijn en dat katten zowel roofdier als prooi zijn.

Ze kunnen iets zien

Katten hebben een scherp gezichtsvermogen. Hoewel ze misschien niet zoveel kegeltjes in hun ogen hebben als wij – wat betekent dat ze niet zoveel kleuren kunnen zien – hebben ze veel meer staafjes en kunnen ze ongelooflijk goed zien bij weinig licht.

Ze hebben ook een breder gezichtsveld dan wij. In feite kan het zicht van uw kat 200o omspannen, terwijl dat van ons slechts 180o is. Dit betekent dat uw kat een veel breder perifeer zicht heeft dan mensen. Je denkt misschien dat je kat naar niets staart, maar ze kunnen eigenlijk naar een insect of een schaduw op de muur kijken.

Katten kunnen ook een episodisch geheugen hebben. Dit is een specifiek type langetermijngeheugen waarmee katten bepaalde gebeurtenissen, situaties en ervaringen kunnen onthouden.

Dit betekent dat uw kat zich de reflecties van de zon kan herinneren die op een bepaald moment van de dag op een specifiek deel van een specifieke muur danst. Dus als je kat op hetzelfde tijdstip van de dag naar dezelfde muur staart, wacht hij misschien gewoon op zijn favoriete spel.

Ze kunnen iets horen

Katten hebben een ongelooflijk gehoor. Ze kunnen zelfs een breder scala aan frequenties horen dan veel andere zoogdieren, inclusief mensen en honden! Het kan dus zijn dat uw kat dingen hoort die u niet kunt horen!

Gebouwen bezinken niet alleen, er zitten ook zaken als leidingen en luchtkanalen in. Uw kat kan water door een pijp horen stromen of lucht door een kanaal horen sissen. Natuurlijk zijn onze huizen niet ondoordringbaar voor dieren van buitenaf. Als een muis of ander dier je huis binnenkomt, kan je kat naar de muur staren omdat hij ze kan horen rennen.

Het geluid hoeft echter niet van binnenuit de muur te komen. Als je in een flatgebouw woont, kan je kat je buren door de muur horen, zelfs als ze voor jou vrij stille buren lijken.

Wanneer moet u zich zorgen maken?

In sommige gevallen kan het kijken naar de muur van uw kat wijzen op een medisch probleem.

Cognitieve stoornis bij katten

Sommige oudere katten kunnen iets ontwikkelen dat officieel cognitieve dysfunctie bij katten wordt genoemd, maar beter bekend staat als kattendementie. Dit is niet zo verschillend van dementie en seniliteit bij mensen.

Katten met cognitieve stoornissen kunnen ’s nachts luid janken en in verwarring naar blinde muren staren.

Katachtig hyperesthesiesyndroom

Als uw kat niet alleen naar blinde muren staart, maar ook agressief zijn eigen staart aanvalt, uit het niets verwoed zijn staartbasis begint te verzorgen, of als ze gewoon overdreven gevoelig lijken om aan te raken, kan ze iets hebben dat kattenhyperesthesiesyndroom wordt genoemd.

Deze ziekte is pas recentelijk erkend en beschreven. Het is geen algemene diagnose, maar het is onduidelijk of dat komt omdat het niet vaak voorkomt of dat het moeilijk is om het normale gedrag van een kat in een veterinaire omgeving te waarderen.

Katten met het hyperesthesiesyndroom gaan vaak van een manische staat van agressieve vachtverzorging en staartmepper naar een bijna trance-achtige staat van staren naar een muur. Als u een van deze symptomen opmerkt, probeer dan een video op uw telefoon te krijgen. Het gedrag van uw kat op video vastleggen kan een ongelooflijke hulp zijn voor uw dierenarts bij het diagnosticeren van medische oorzaken van vreemd gedrag thuis.

Katten kunnen om zoveel redenen naar muren staren. Meestal hebben ze iets gezien of gehoord dat wij niet hebben gezien en houden ze het in de gaten of proberen ze erachter te komen wat het zou kunnen zijn.

Als u vermoedt dat uw huisdier ziek is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Raadpleeg voor gezondheidsgerelateerde vragen altijd uw dierenarts, aangezien zij uw huisdier hebben onderzocht, de gezondheidsgeschiedenis van het huisdier kennen en de beste aanbevelingen voor uw huisdier kunnen doen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid. Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn...

15 dingen die katten haten

15 dingen die katten haten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn. Hier bij kattenhart hebben we de top 15...

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist. Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!