Home | Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?
katten slapen in kattenbak

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

⏱ Leestijd: 2 minuten

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid.

Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn van een groter probleem en zelfs nieuwe problemen kunnen veroorzaken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

Redenen waarom uw kat in de kattenbak slaapt

Hoewel je kat haar kattenbak misschien gewoon een gezellige en veilige ruimte vindt (vooral als deze onlangs is schoongemaakt), is het meestal niet normaal dat katten slapen in wat in wezen hun toilet is.

De mogelijke redenen achter dit gedrag zijn veel, maar de twee hoofdcategorieën zijn: medisch en gedragsmatig.

Medisch

Als je kat abrupt haar bed verlaat om in de kattenbak te slapen, wil je eerst contact opnemen met je dierenarts om een onderliggende medische kwestie uit te sluiten.

Veel katten verbergen zich instinctief als ze ziek zijn, dus je kat kan zich slecht voelen en de kattenbak is gewoon hun schuilplaats naar keuze. Bovendien zijn er bepaalde ziekten die hen aan het toilet kunnen houden, zoals:

 • Urineweginfecties
 • Constipatie
 • Diarree
 • Blaas verstopping

Als jouw oudere kat in de kattenbak slaapt, kan dit een teken zijn van artritis. Pijnlijke gewrichten kunnen beweging moeilijker maken en jouw kat kan merken dat de kattenbak gemakkelijker toegankelijk is of in en uit kan komen dan hun gebruikelijke dutjehoekje.

Een andere mogelijke oorzaak bij oudere katten is cognitieve disfunctie of dementie. Jouw kat kan gewoon verward en gedesoriënteerd zijn, waardoor de lijnen vervagen tussen waar ze naar het toilet gaan en waar ze ontspannen.

Gedrag

We weten dat we hier voor het koor prediken, maar katten zijn gevoelige, oplettende wezens. En als zodanig kunnen ze om verschillende redenen gestrest raken.

Wanneer de spanningen hoog zijn, trekken katten zich vaak terug om zich te verbergen in gebieden die vertrouwd en veilig aanvoelen. En omdat kattenbakken vaak op afgelegen locaties worden geplaatst, ziet jouw kat de kattenbak als de veiligste plek om te ontsnappen aan wat hen dwars zit, vooral als de kattenbak de enige overdekte schuilplaats van uw kat is.

Als het huisdier in kwestie een recent geadopteerd kitten of volwassen kat is die hun leven binnen de nauwe grenzen van een kooi heeft doorgebracht, zijn ze misschien gewoon gewend geraakt aan het slapen in de buurt van (of in) hun kattenbak. Of in het geval van het kitten, moeten ze nog het verschil leren tussen het toilet en waar ze rusten.

Kan slapen in de kattenbak jouw kat ziek maken?

Helaas kan dat. Kattenbak slapen is niet alleen een potentieel teken van een groter probleem. De handeling zelf kan problemen veroorzaken voor jouw kat.

Het is zeker niet ideaal voor een kat om te slapen in het gebied waar ze plast en poept. Het kan leiden tot bacteriële infecties van de ogen, oren en misschien de blaas.

Hoe je jouw kat kunt laten stoppen met slapen in de kattenbak

Maak andere schuilplaatsen voor je kat. Hierdoor vind je kat waarschijnlijk een plek die die beter vind ruiken waardoor hij of zei hier sneller een slaapplek in zal vinden dan in de kattenbak.

Mocht dit niet de oplossing bieden voor het probleem (het kan even duren voordat je kat een nieuwe slaapplek accepteert), dan kun je het beste contact opnemen met een dierenarts.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

15 dingen die katten haten

15 dingen die katten haten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn. Hier bij kattenhart hebben we de top 15...

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist. Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er...

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Het is normaal dat u wilt helpen als u een verloren kat vindt. Maar hoe kunt u helpen en hoe weet u of het een verwilderde kat is of iemands huisdier? Het kiezen van de juiste stappen in dit scenario is de sleutel, omdat je niet wilt dat een verdwaalde of...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!