Home | Waarom schudt mijn kat zijn hoofd
Kat hoofd schudden

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

⏱ Leestijd: 3 minuten

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist.

Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er snel achter komen en uw dierenarts raadplegen zodat u met de behandeling kunt beginnen en uw kat enige verlichting kan gaan voelen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

Oorinfecties en oormijten

Katten krijgen oorontstekingen, net als honden. Van alle redenen voor het schudden van het hoofd bij een kat, zal een oorontsteking de meest waarschijnlijke oorzaak zijn.1 Wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt om het hoofd te schudden, zal uw dierenarts eerst de gehoorgangen van uw kat visualiseren met de hulp van een otoscoop.

Dit stelt hen in staat om eventuele ontstekingen in het kanaal te evalueren en om te bepalen of het trommelvlies, ook wel het trommelvlies genoemd, intact is of niet.

Deze stap is belangrijk omdat sommige oormedicijnen giftig kunnen zijn voor het binnenoor. Zodra uw dierenarts de status van de trommelvliezen van uw kat heeft kunnen controleren, zullen zij monsters nemen van de afscheiding uit de oren van uw kat.

Van daaruit zullen ze deze swabs microscopisch evalueren. Op de scoop kan uw dierenarts twee verschillende soorten bacteriën zien: ofwel cocci (cirkelvormig) of staafvormige bacteriën, ontluikende gist of oormijt.

Wat zijn oormijten?

Oormijten (Otodectes cynotis) zijn een soort ectoparasiet die, hoewel niet helemaal gebruikelijk, zeker vaker voorkomt bij katten dan bij honden. Ze kunnen een intens jeukend gevoel veroorzaken dat er zeker toe zou leiden dat uw kat hoofdschudt voor verlichting.

Afhankelijk van wat er op de microscoop wordt gezien (en afhankelijk van het feit of het trommelvlies van uw kat intact is), zal uw dierenarts bepalen welk medicijn u moet geven om de onderliggende infectie of oormijtplaag te behandelen.

Allergieën

Net als wij kunnen katten de ongelukkige patiënten zijn van allergieën. Bij katten kunnen allergieën ontstaan ​​door contact, inademing, voedsel of insecten (vooral vlooienbeten) en manifesteert zich meestal als intense jeuk rond het hoofd, nek, oren, en kan hoofdschudden omvatten.

Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven om jeuk te verlichten, maar zal ook proberen het allergeen te achterhalen. Ze willen uw kat misschien op een andere, maandelijkse actuele vlooienpreventie zetten, ongeacht het risico van uw kat voor hen.

Ze willen misschien ook het dieet van uw kat omschakelen naar gehydrolyseerd voedsel op recept om een ​​strikte voedingsproef uit te voeren. Voedselproeven zijn ongelooflijk streng – niets kan de lippen van uw kat passeren, behalve het voorgeschreven voedsel gedurende zes tot acht weken. Dit omvat lekkernijen, voedsel voor mensen en gearomatiseerde supplementen.

Als u zich er echter aan kunt houden, en als uw dierenarts het voorschrijft, zal het succesvol afronden van een voedselproef definitief vaststellen of uw kat al dan niet lijdt aan een voedselallergie.

Poliepen

Katten kunnen soms oorpoliepen ontwikkelen, ook wel katachtige inflammatoire poliepen genoemd. Dit zijn goedaardige gezwellen die hun oorsprong vinden in de slijmvliezen van het midden- of buitenoor van de kat.

De symptomen van een oorpoliep zijn afhankelijk van waar deze zich bevindt, maar kunnen zijn:

 • Hoesten
 • Niezen
 • Hoofd kantelen
 • Hangend ooglid
 • Oorinfectie
 • Loopneus

Poliepen kunnen alleen effectief worden behandeld door chirurgische verwijdering.

Insectenbeten

Katten, die natuurlijke roofdieren zijn, zijn vatbaar voor insectenbeten, meestal op het gezicht en de poten. Sommige katten zullen een gelokaliseerde reactie hebben op de plaats van de beet, waaronder zwelling, ontsteking, jeuk, netelroos en ook hoofdschudden.

Als uw dierenarts vermoedt dat uw kat de ontvanger was van een insectenbeet, kunnen ze antihistaminica geven of steroïden om de ontsteking te behandelen. In zeldzamere gevallen kan uw kat een anafylactische reactie ervaren en dit vereist onmiddellijke veterinaire aandacht.

Auditief hematoom

Een auditief (oor) hematoom, ook wel ‘kussenoor’ genoemd, is niet zozeer een reden voor hoofdschudden, maar wel iets dat kan gebeuren als gevolg van overmatig hoofdschudden.

Er zijn een aantal kleine bloedvaten in de oorschelp (flap) en als een kat (of hond) zijn hoofd hard genoeg schudt, om wat voor reden dan ook, lopen ze het risico een of meer van deze bloedvaten te laten barsten.

Wanneer dit gebeurt, vult de oorschelp zich met bloed en krijgt het een gezwollen, kussenachtig uiterlijk. Als uw kat plotseling een auditief hematoom ontwikkelt, kan uw dierenarts de behandelingsopties met u bespreken en bepalen welke het beste is. Als uw dierenarts denkt dat uw kat er een goede kandidaat voor is – het veroorzaakt niet al te veel ongemak – kan hij ervoor kiezen om de vloeistof af te tappen.

De vloeistof zal waarschijnlijk weer opbouwen omdat er nu een lege ruimte is, dus extra stappen uw dierenarts kan nemen om te proberen herophoping van vocht te voorkomen, zoals het geven van steroïden om ontstekingen te verminderen, het oor verbinden of koude lasertherapie gebruiken. Het oor van uw kat kan kreukelen terwijl het geneest als uw dierenarts voor deze behandelingsoptie kiest.

Dit is slechts een cosmetisch probleem en zal geen medisch probleem zijn voor uw kat. (Plus, sommigen zullen misschien beweren, een gekreukt oor voegt wat karakter toe.) Als uw kat een uitgebreider hematoom heeft, kan uw dierenarts kiezen voor een chirurgische ingreep. Als dit het geval is, zal uw dierenarts een incisie maken om de vloeistof af te voeren, en vervolgens een patroon van hechtingen gebruiken om de oorschelp aan elkaar te hechten, zodat deze niet weer vol kan lopen voordat het de kans krijgt om te litteken en te genezen.

Het kreuken van het oor is een minder vaak voorkomende complicatie van de behandeling als uw dierenarts kiest voor een chirurgische reparatie.

Waarschuwing

Probeer niet zelf overmatig hoofdschudden bij katten te behandelen.

Over-the-counter oordruppels – zelfs als ze worden gebruikt om te behandelen waarvan u vermoedt dat het een oorontsteking is – zijn mogelijk niet effectief voor het type infectie dat uw kat heeft en kunnen bijwerkingen zoals doofheid veroorzaken als het trommelvlies beschadigd is, dus don stel niet uit bij het plannen van een afspraak met uw vaste dierenarts om het trillende hoofd van uw kat te laten controleren.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid. Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn...

15 dingen die katten haten

15 dingen die katten haten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn. Hier bij kattenhart hebben we de top 15...

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Het is normaal dat u wilt helpen als u een verloren kat vindt. Maar hoe kunt u helpen en hoe weet u of het een verwilderde kat is of iemands huisdier? Het kiezen van de juiste stappen in dit scenario is de sleutel, omdat je niet wilt dat een verdwaalde of...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!