Home | Waarom jagen katten op lasers

Waarom jagen katten op lasers

⏱ Leestijd: 3 minuten

Alle kattenbaasjes kennen de eeuwige strijd tussen kat en laserpointer. Voor iets dat zo klein en geurloos is, kan die kleine rode stip katten uren lang bezig houden – ondanks (of misschien dankzij) het feit dat ze het nooit echt kunnen vangen.

Interessant is echter dat er enige discussie is over de vraag of laserpointers al dan niet geweldig speelgoed zijn voor onze kattenvrienden. Dus waarom jagen katten op lasers, en is het tijd om de laser te dumpen ten gunste van een ander soort speelgoed.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

Waarom jagen katten op lasers?

Lasers zijn van nature stimulerend voor katten vanwege wat ze vertegenwoordigen: snel bewegende prooien. Alleen omdat uw kat niet hard hoeft te werken voor zijn eten (tenzij u alle moeite meetelt die nodig is om de hele ochtend te miauwen totdat u zijn voerbak hebt gevuld), betekent niet dat hij niet geschikt is voor zijn werk.

Terwijl de stip van een laser door de kamer schiet, interpreteert je kat het als een klein dier dat probeert te rennen en zich te verstoppen. Als zodanig komen bepaalde inherente kattengedragingen naar voren, met name het aangeboren verlangen om de prooi in kwestie te jagen, bespringen en doden.

Het feit dat het slechts een projectie is, maakt niet zoveel uit, omdat je kat op de automatische piloot werkt, niet op intellect.

Hoe katten lasers zien

Er speelt hier ook nog een andere factor wanneer uw kat een laser achtervolgt, en dat is het feit dat het er gewoon aantrekkelijk uitziet. Om te begrijpen waarom, helpt het om een ​​basisbegrip te hebben van hoe de ogen van uw katten werken en hoe ze verschillen van menselijke ogen.

Het netvlies is een van de belangrijkste structuren van het oog. Het is samengesteld uit twee belangrijke soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Staafjes zorgen voor zicht bij weinig licht en detecteren beweging, terwijl kegeltjes het oog helpen om kleur te zien. Menselijke ogen hebben meer kegels dan staafjes, wat betekent dat we de wereld met veel levendigheid zien.

Katten daarentegen hebben meer staafjes dan kegeltjes, waardoor ze experts zijn in het oppikken van zelfs de kleinste bewegingen. Wat heeft dit met lasers te maken? Het betekent dat ze vrij moeilijk te negeren zijn.

Op het moment dat je een laserpunt op je kat richt, zal je kat het oppikken in zijn perifere zicht, en als hij nog niet helemaal door heeft dat hij die rode stip niet echt kan eten (of als hij weet dat hij dat niet kan) maar maakt niet uit) dan is dat alles wat nodig is om zijn roofzuchtige cyclus te starten.

Het discussie over katten en lasers

Het is misschien verrassend om te horen dat er enige controverse bestaat over de vraag of het een goed idee is om je kat te verleiden met lasers, maar het debat over de kat-laser is er een die al een tijdje aan de gang is. Het grootste probleem dat wordt opgemerkt door kattenliefhebbers die anti-laser zijn, is dat het een vorm van plagen is als uw kat een laser achtervolgt.

Onthoud dat je kat die rode stip besluipt en bespringt omdat zijn hersenen hem vertellen het voedsel te vangen en te doden. De kat doet het niet duidelijk als een vorm van spel, zelfs als het plezier heeft.

De laser is een onbereikbaar doelwit, en hoe goed de jachtvaardigheden van uw kat ook zijn, hij zal hem nooit opeten en hij zal zijn roofzuchtige cyclus nooit afmaken. Veel katten ontdekken de list en stoppen met interactie met de laser.

Anderen vinden het enorm frustrerend en kunnen zich daardoor slecht gaan gedragen. Gefrustreerde katten gedragen zich op minder dan ideale manieren, zoals door destructief of agressief te worden.

Als je een verband ziet tussen spelen met je kat en een laser en slecht gedrag, is het waarschijnlijk tijd om de aanwijzer voorgoed weg te leggen. Om laserpointers meer een spel en minder een plaag te maken, kunt u uw kat iets lekkers of fysiek speelgoed geven als u klaar bent met spelen.

Op die manier krijgt het de voldoening van een “doden”, zelfs als het niet van de laser zelf is.

Veiligheidstips voor laserspeelgoed

Op voorwaarde dat uw kat het echt leuk lijkt te vinden om achter een laser aan te jagen en niet alleen verstrikt raakt in een eindeloze lus van jagen-bespringen-teleurstelling, is er waarschijnlijk niets om zich zorgen over te maken.

Het achtervolgen van een laser is een fantastische manier voor uw kat om wat fysieke en mentale oefening te krijgen, en laat hem ook een beetje gebruik maken van zijn katteninstincten – iets dat binnenkatten niet zo vaak kunnen doen als ze zouden willen.

Natuurlijk moet je er nog steeds voor zorgen dat je de juiste veiligheidstips volgt om te voorkomen dat je je kat tijdens het spelen verwondt. Hier zijn twee grote om op te merken.

Schijn het licht niet rechtstreeks in de ogen van uw kat. Zelfs speelgoedlasers zenden een ongelooflijk helder licht uit, dus je mag het niet rechtstreeks op je kat (of jezelf!) schijnen. Als u dat wel doet, kunt u zichtproblemen en/of oogletsel veroorzaken.

Geef je kat genoeg ander speelgoed. Als de laser de enige uitlaatklep van je kat is om te spelen, is de kans groter dat frustratie begint op te lopen. Zorg ervoor dat hij toegang heeft tot veel andere objecten om mee te jagen en mee te spelen, inclusief kattenkruidspeelgoed en toverstokken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid. Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn...

15 dingen die katten haten

15 dingen die katten haten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn. Hier bij kattenhart hebben we de top 15...

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist. Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!