Home | 15 dingen die katten haten
kat haat deze 15 dingen

15 dingen die katten haten

⏱ Leestijd: 5 minuten

Het lijkt geen twijfel te zijn over dat katten mysterieuze wezens zijn. Hoewel ze op hun eigen manier schattig zijn, staan ​​​​ze bekend als temperamentvol, met een lange lijst met dingen waar ze niet dol op zijn.

Hier bij kattenhart hebben we de top 15 samengesteld van dingen die katten absoluut haten, zodat je weet wat je kunt verwachten en de tools hebt om de beste huisdierouder in de wijde omtrek te zijn!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze katten nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 32 geniale tips voor jouw katten!

1) Geuren

Over het algemeen zijn katten gevoelig als het om geuren gaat, maar er zijn een paar geuren die ze haten en die je misschien zullen verrassen.

Ze kunnen niet tegen citrus en hoe graag je ook van de geur van verse kruiden houdt, katten hebben een hekel aan rozemarijn en tijm. Banaan en mosterd zijn ook een grote nee-nee, evenals lavendel en eucalyptus.

Veel essentiële oliën zijn giftig voor katten, dus het is logisch dat ze instinctief de andere kant op willen rennen als ze een vleugje van je badolie krijgen. Ze zijn ook geen fan van sterke mentholgeuren

2) Te veel aandacht

Als je een kattenmama of -papa bent, weet je dat katten onafhankelijke wezens zijn. Ze kunnen niet tegen agressief aaien en velen van hen doen gewoon graag hun eigen ding.

Respecteer de grenzen van je kat en probeer hem niet te dwingen tijd met je door te brengen als hij of zij dat niet wil – je kat zal je laten weten wanneer hij liefde en genegenheid nodig heeft!

3) Niet genoeg aandacht

Katten kunnen soms verwarrend zijn. Het ene moment lijken ze je te haten en het volgende moment willen ze al je aandacht! Hoewel katten graag hun eigen ruimte hebben, genieten ze van genegenheid van hun baasjes – op hun eigen voorwaarden.

Je kat zal langs je benen strijken als hij/zij geaaid wil worden, dus zorg ervoor dat je reageert op hun signalen voor genegenheid. Hoewel katten graag onafhankelijk zijn, betekent dat niet dat ze de hele tijd alleen willen zijn.

Als je voor een langere tijd de deur uit moet, zorg er dan voor dat er een vriend of familielid langskomt tijdens je afwezigheid, zodat je kat zich niet eenzaam gaat voelen.

4) Medicijnen

Als je een baby met kattenvacht hebt, weet je dat katten een HAAT hebben om medicijnen te nemen. Of ze nu vloeibare medicijnen of medicijnen in de vorm van een pil moeten nemen, het is makkelijker gezegd dan gedaan om je kat te geven wat ze nodig hebben om gezond te blijven.

Waar het op neerkomt, is dat ze niet begrijpen waarom en gedwongen worden om medicijnen te nemen, kan erg intimiderend lijken voor je kattenvriend. Als je wilt voorkomen dat je een schrammen oploopt, wikkel je kat dan in een handdoek, geef hem zijn medicijn en houd zijn mond dicht (zacht maar stevig), wat hem zal aanmoedigen om te slikken.

Hoe erg ze het ook haten, het moet gebeuren! Je kunt de katten-medicijnen zelfs mengen met een smakelijke traktatie voor een prettigere ervaring.

5) Bedorven eten

Dit is een soort vanzelfsprekendheid, maar katten hebben een hekel aan bedorven voedsel. Zoals hierboven vermeld, zijn katten gevoelig voor geuren en als iets een beetje vreemd lijkt, willen ze er niets mee te maken hebben.

Natvoer bederft sneller dan droogvoer, dus als uw kat een grazer is, kunt u overwegen te kiezen voor droogvoer.

Voedsel bederft sneller als het warm is, dus het is de moeite waard om te overwegen hoe lang het natvoer van uw kat is weggelaten als ze tijdens de warmere maanden niet enthousiast lijken.

6) Competitie

Katten zijn van nature competitief. Uw kat zal waarschijnlijk niet erg onder de indruk zijn als er een andere kat op het toneel verschijnt en dit kan soms resulteren in agressief gedrag. Als je al een pelsbaby hebt en je introduceert een andere kat in het gezin, doe dan je best om ze uit elkaar te houden totdat ze eraan wennen dat er nog een kat in huis is.

Als uw kat plotseling een kat uit de buurt als hun gezworen vijand heeft gemarkeerd, let dan op agressief gedrag van beide kanten en probeer het te doorbreken als ze agressief lijken te worden.

7) Luide geluiden

Kijkt je kat je vuil aan als je iets laat vallen? Er is een heel goede reden waarom ze dit doen; katten hebben een hekel aan plotselinge harde geluiden en overmatig geluid kan erg beangstigend voor ze zijn.

Hoe leuk je het ook vindt om je favoriete Spotify-afspeellijst te gebruiken, het is waarschijnlijk de moeite waard om te overwegen hoe dit je huisdier kan laten voelen. Als je merkt dat je kat zich onder de bank verstopt, is het waarschijnlijk het beste om het volume laag te houden.

8) Buikwrijven

In tegenstelling tot hun honden metgezellen, hebben katten een hekel aan buikwrijven. Katten beschermen hun maag omdat ze instinctief weten dat dit een kwetsbaar gebied is.

Om deze reden kan een ongevraagde buikwrijven ertoe leiden dat ze met hun klauwen uithalen. Doe jezelf (en je kat) een plezier en blijf bij de plekjes onder hun kin en achter hun oren.

9) Baden

Heb je ooit geprobeerd je kat te wassen? Je hebt onze sympathie. Er is gewoon geen andere manier om het te zeggen, katten hebben een hekel aan baden en de meesten zullen je bij elke stap bevechten.

Katten verzorgen zichzelf en likken zichzelf schoon, maar af en toe kan een bad nodig zijn als ze zich ergens doorheen hebben gerold. Als je van plan bent je kat in bad te doen, zorg er dan voor dat u voldoende schone handdoeken en huisdierenshampoo en conditioner bij de hand heeft.

Zet de douchekop op een zacht straaltje en zorg ervoor dat de temperatuur warm maar niet te hoog is. Katten zijn aan regen gewend, dus een douche is waarschijnlijk minder belastend voor hen dan een bad. Breng de shampoo zelfverzekerd maar voorzichtig aan en gebruik een rustgevende stem gedurende het hele proces.

Je weet maar nooit, misschien kom je er wel ongedeerd uit!

10) Verzorgd worden

Net als kinderen stellen katten het niet erg op prijs dat hun vacht wordt geborsteld. Sommige langharige rassen hebben een helpende hand van hun eigenaar nodig om hun vacht onder controle te houden, dus als jij dit bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de ervaring minder moeilijk te maken.

Kies een moment waarop uw kat rustig is en zin heeft in een knuffel. Begin met het aaien van je kat en wanneer ze volledig ontspannen is, begin je voorzichtig door hun vacht te kammen. Neem een ​​pauze als uw kat geïrriteerd begint te raken en hervat het proces zodra ze weer kalm is.

11) Vreemden

Katten zijn op hun hoede voor vreemden. Als iemand die ze niet kennen plotseling je huis binnenkomt (wat voor je kat eigenlijk hun huis is), kunnen ze zich angstig en verward voelen.

Zorg ervoor dat je gast zich bewust is van de gevoelens van je kat en probeer te voorkomen dat ze je kat aaien. Door afstand te houden, kan uw kat de situatie beter inschatten en kan hij de eerste stap zetten als hij zich op zijn gemak voelt.

12) Wijzigen

Katten zijn gewoontedieren en houden niet zo van verandering. Deze verandering kan iets kleins zijn, zoals een verandering in de kattenbak, of iets groots, zoals verhuizen. Hoe dan ook, je kat zal waarschijnlijk geen grote fan zijn.

Als je geen andere keuze hebt dan veranderingen aan te brengen die van invloed zijn op je kat, zorg er dan voor dat je er bent om ze gerust te stellen als ze de verandering stressvol vinden.

Soms hebben ze alleen een goede knuffel met hun baasje nodig om weer op het goede spoor te komen.

13) Aangestaard worden

Ooit een staarwedstrijd geprobeerd met je kat? Als het antwoord ja is, vermoeden we dat het waarschijnlijk niet goed is afgelopen.

Langdurig oogcontact kan worden gezien als een teken van dominantie en agressie, wat intimiderend is voor je kat. Het is waarschijnlijk de moeite waard om hier rekening mee te houden de volgende keer dat je alleen thuis bent en niets kunt vinden om naar te kijken op Netflix.

14) Lage temperaturen

Katten zijn graag warm en gezellig en zijn geen fan van de kou. Hoewel ze mooie bontjassen hebben, zijn deze meer bedoeld om hun tere huid te beschermen dan om ze warm te houden.

Zet dus de verwarming in huis wat hoger en zorg voor een aangename temperatuur voor je pluizige prins/prinses.

15) Gewiegd worden als een baby

We weten dat je kat je baby is, maar ze houden er echt niet van om gewiegd te worden. Sommige kattenbezitters houden hun katten vast zoals ze hun pasgeboren baby’s zouden vasthouden en dit kan behoorlijk stressvol voor ze zijn, omdat het je kat in een positie plaatst waar ze niet weg kunnen.

Laat uw kat altijd naar u toe komen voor knuffels en zorg ervoor dat ze de mogelijkheid hebben om te vertrekken als ze dat willen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) kat?

Bekijk dan het Katten Handboek eens. In dit e-book met meer dan 120 pagina’s leer je alles over jouw lieve huisdier.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, opvoeding, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over katten. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Waarom slaapt mijn kat in de kattenbak?

Katten hebben een bewonderingswaardige talent om vrijwel overal te kunnen slapen. Maar als je volwassen kat plotseling begint te slapen in hun kattenbak, kan je bewondering veranderen in bezorgdheid. Dat komt omdat dutjes in kattenbakken een teken kunnen zijn...

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Waarom schudt mijn kat zijn hoofd

Een kat die plotseling onophoudelijk zijn hoofd schudt, kan een medische aandoening hebben die kan variëren van licht tot ernstig en veterinaire aandacht vereist. Of het nu gaat om een ​​onderliggende oorontsteking of om een ​​ernstiger aandoening, u wilt er...

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Verloren kat gevonden? Wat te doen..

Het is normaal dat u wilt helpen als u een verloren kat vindt. Maar hoe kunt u helpen en hoe weet u of het een verwilderde kat is of iemands huisdier? Het kiezen van de juiste stappen in dit scenario is de sleutel, omdat je niet wilt dat een verdwaalde of...

“Wow! Echt alles wat ik over mijn lieve kat wilde weten in één compleet e-book!”

Katten Handboek bevat 120+ pagina’s vol info en tips over jouw kat!

  • Overweeg je een kat kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw kat zo opvoeden dat hij super lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw kat perfect trainen om probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw kat de allerbeste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je simpelweg gek van katten en wil je er simpelweg álles over weten?

  Herken je één van deze punten? Dan is het Katten Handboek perfect voor jou.
  120+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

  Vorige maand 58 keer gedownload!